Belajar Fotografi | Tips & Teknik Fotografi | Tutorial Fotografi Reban Ilmu | Kongsi Secebis Ilmu Fotografi

12Jul/110

Pop Color | Photoshop | Belajar Edit Gambar

Terdapat banyak cara untuk menaikkan warna gambar. Untuk yang pertama ni,saya kongsikan satu cara yang biasa digunakan oleh kebanyakkan editor². Saya menggunakan perisian Adobe Photoshop CS4.

Dipendekkan, cerita korang ikut jerlah flow saya bagi, selebihnya cuba gunakan mata sendiri untuk melihat sama ada ianya sesuai atau tidak. Gambar masing² berbeza so 'bancuhan' tu berbeza lah... Kalau agak ok jer... 'ngam' ,, boleh la jadikan 'Action',,, senang korang nak guna lain kali,, tinggal klik atau pakai short cut jer lah...

Tunggu next post lah macam mana nak buat 'Action'...... hehehehe~

1. Klik pada icon 'Create new fill or adjustment layer'

2. Klik Vibrance

3. Naikkan Vibrace dan Saturation (+27, +5) atau ikut selera.

4. Buat macam No. 1, kali ni pilih pula 'Level' , Default dia adalah 'RGB',, tukarkan kepada 'Blue' kemudian adjust (0.81,210) untuk midtone & highlight.

Saya pun main 'bancuh' jer,,,, so korang boleh ler bermain-main dengan tool tersebut, asasnya adalah sama... Cuma perlu berhati-hati dengan 'Skin tone'. 

Selamat mencuba!!!

 

 

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.