Belajar Fotografi | Tips & Teknik Fotografi | Tutorial Fotografi Reban Ilmu | Kongsi Secebis Ilmu Fotografi

20Jul/110

‘Perghhh Hijau’ | WOW Green | Basic Editing in Photoshop

**Gambar yang di atas adalah 'Selepas' dan di bawah adalah 'Sebelum' di edit.

Wah!!! menawan hijaunya kan? Rahsia RebanCreative aka nasastudio.com sudah terbongkar,, senang jer nak kasi 'pop' hijau nih,,, hanya guna satu tool aje.... kalau nak lebih lagi rahsia² nasastudio.com stay tune lah....

Pernah dengar 'Triple 'S' Editing' ???.... hahh~!! cuba cari di FB saya atau di gallery Flickr saya... ia membawa maksud, 'Sikit Sikit Sudah' lah... hehehehee~

Jom kita tengok macam mana nak buat 'Perghhhhh Hijau'

1. Klik 'Create New Fill or new adjustment layer' dan pilih 'Selective Color'

2. Tukar 'Colors' kepada 'Green' dan masukkan nilai seperti di atas (C:-100, M:-100, Y: +100)

3. Kemudian pilih pula 'Yellow' dan masukkan nilainya (C:-100, M: -30, Y: +100)

4. Dan akhir sekali tukarkan 'Blending' Normal kepada Color.

5. Settel~!!! Korang boleh cuba² bermain dengan nilai² tersebut mengikut selera masing² lah~

Ape lagi??? piiiiii lah try~!!! kalau ok,, ngam,,, mabelessss,,, share² ler kat kawan²,,, dapat pahala kongsi ilmu nih~ hihihihihihii~

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.