Belajar Fotografi | Tips & Teknik Fotografi | Tutorial Fotografi Reban Ilmu | Kongsi Secebis Ilmu Fotografi

2Mar/120

Pentingnya Professional Fotografer

Photographer tipu pengantin?kononnya album dah dekat setahun tak dapat? call tak angkat2??

boleh pulak photog tu lari2 yer~ kenal photographer kat tepi jalan ker? wahahhahaaa~

banyak kali dah dengar citer mistik serta misteri nusantara camnih~!! agak meremang bulu roma, nasib baik bulu ketiak dah cukur kalau tak beliau pun turut sama berdiri~! ekekekkeee~

Haaa~ tu laaaa~ kan elok melabur lebih sikit bagi kepada yang 'Pakar' dan buat secara professional~ risiko gambar hilang kurang, risiko tak angkat telefon pun kurang, kalau tak angkat tunggu sat,, dia free je.. musti call balik lah~

Kalau takat album tak siap sebulan tu biasa~ 3 bulan tak siap tu normal~ 6 bulan tu kadang2~ 1 tahun tu,, jarang2 lah~ kalau dah lebih setahun tu memang cam haramlah~ wakakakaka~

Kepada photog2~ kalau gambar hilang tu,, ckp jer terus terang kat pengantin, lari2 pun makin masalah~ jadikan pengajaran,, buat backup~ jangan lagak pakai tele panjang2 tapi memori kad cap ayam~!! weeeee~ workstation pun kena jaga~ bukan asyik nak upgrade kamera jer jah oii~ beli hosting server satu lagi elok~ bayo ajer lah~

kalau PC kena curik pun masih senyum ada backup~ kepada bakal2 pengantin pulak~ elok amik photog yang mempunyai syarikat yang bedaftar~ senang nak berurusan,,, lagi senang yang mempunyai premis perniagaan sendiri~ apa2 hal kita bakooo je kedai dia~!!!

jangan dah terkono baru nak melolong~ tak dapek den nak nolong~!! ** Eh~ macam lain jer tajuk ngan isi?? ahhhh~

Ikhlas merapu,, - Nasa

13Jul/110

Penting ke Outing? | Ilmu Fotografi

Outing? Bila? Kat mana? Berapa ringgit?

Hmmmm..... Boleh dikatakan semua photographer teruja bila dengar outing, semua nak join, lebih2 lagi mereka yang baru berjinak2 dalam dunia 'lensa boleh tanggal' ni... Time ni lah nak jumpa mereka2 yang lebih arif dalam bidang ni. Yelaa... Nak join kelas, mahal katanya.... Biasa lah tu.. Body dan lensa stok2 dewa,,, bateri pakai 3rd party.... Jimat katanya.... Boleh aje tak nak join kelas, asal rajin menggodeh dan meng'google'.. Cuma lambat ler sket... Org naik roket ke bulan, kamu naik kereta lembu... Hheeee....

Melencong ke lain pulak,, hihhihiiii....  Sori2...

Okeyy... So, rajin2 ler join outing, kalau berkesempatan tu.. Bukan saja dapat bertukar2 pendapat,, malah mengeratkan lagi silaturrahim...

Sesetengah outing berbayar tu bukan apa,, untuk token model atau talent,, yelahh penat tonggeng meniarap tuu.... Ok la tuh,, tinggal join.. tak payah korang sibuk2 nak anjur, cari model, cari peserta, lokasi, dan sebagainya.

Haa... Senang kan nak cari ilmu?

Ahahhh... Tips basi,, tapi boleh lah nak penuh2kan blog ni..... Hik.. Hik... Hik....

Sape nak join outing akan tangan!! Ni  kompom free punya... Hehehee...

11Jul/110

Pengalaman atau Ilmu? | Pakar Teknikal dan Seni Fotografi

Pengalaman atau ilmu lebih penting? haa! ramai otai-otai kat luar yang sudah puluh tahun pegang kamera asal jumpa budak-budak baru dalam forografi nih selalu memandang sebelah mata je...Otai-otai lah,,, yang pakar dan yang benar-benar pro biasanya lebih mudah didekati dan suka untuk berkongsi bila duduk satu table... hahahaa.....

Tapi bukan tu yang nak diceritakan, semua orang tahu pengalaman suatu benda yang amat berharga yang tak dapat dibeli, tapi ilmu merupakan tunjang dalam mencari pengalaman, tanpa ilmu dalam fotografi bagaimana nak cari pengalaman kan? So pada yang otai berkongsilah pengalaman anda , walaupun secubit sekurang-kurangnya dapat juga yang baru merasa.

Bukan semestinya yang otai pulak ilmunya lebih padat dan mampat! haa! dia boleh citer pulak zaman teknologi Russia laa Jepon laa... deyy! sikalang zaman teknologi digital maaa.... itu ilmu kasi simpan, ini teknologi baru kasi belajar laaa.... Walaupun asas analog dan digital adalah sama, namun kita mesti seiring dengan arus teknologi supaya tidak ketinggalan.

Kesimpulannya, pengalaman dapat memberi ilmu, tetapi dengan ilmu belum tentu dapat memberi pengalaman, so carilah pengalaman dengan berbekal ilmu.

Apa kata anda?